emotivne tipografije memorial museum


Srebrenica / Bosnia and Herzegovina


Honourable Mention in International Competition / 2009

The appropriate approach to this Memorial Museum is to show life so as to explain the meaningless genocide. The distortion of the terrain forms an optimistic topography which grows upwards, to enhance the future of the new generations: the ‘Life Garden‘. The garden spreads into the remaining building, thanks to its roof removal, where the distortion now falls downwards, to connect it with the past as the ‘Memory Garden‘, which appears as a cherry and almond tree forest, underneath which the museum is located. The central hall of the museum becomes a space to project the ‘Audiovisual Microbiographies‘ of the victims, whereas it works as a corridor to distribute the exhibition rooms. In the upper level, the corridor is translated into a footbridge that flows among the top of the trees, to close the visit. The ‘Cube‘, in the office building is covered in a bright skin of leds, so that it becomes a banner and a visual reference in the territory. This intervention brings the three existing buildings together, while the rest of the remaining machinery is let gone, as the degradation in time and the artistic action are left as elements in the original industrial landscape.


by SALA FERUSIC / Carles Sala and Relja Ferusic